(Erasmus+ ifjúsági csereprogram)

Sok táborban részt vettem már, több tábort is vezettem... Így amikor megkérdezték, hogy vállalnám-e a nyári, július 5-12 közötti  Erasmus + ifjúsági csereprogram vezetését a Bucsini CE táborhelyen, bár izgalommal, de kíváncsisággal, érdeklődéssel bólintottam rá. Kellenek az újszerű kihívások.

Kérdésekkel indultam: milyen lesz 10 magyarországi roma fiatalt és 10, számomra eddig ismeretlen Onesimus projektben résztvevő fiatalt koordinálni? Milyen lesz együttműködni a 3 új munkatárssal? Mit lehet átadni ilyen rövid időn belül a mesterségekről (az ifjúsági csereprogram témája: Mesterségem címere), lehetséges-e leépíteni a sok előítéletből, amely mindannyiunkat fogva tart, hogyan fognak reagálni a keresztény életvitelünkre, amely a mindennapokban megnyilvánul, egymás kultúrájának a megismerése létrejöhet-e, sikerül-e az érzékenyítés, valóban megtapasztalni, hogy mások helyzete lehet, hogy sokkal nehezebb, mint amit a sajátunkról gondolunk, amit megélünk, befejezzük-e a kijelölt munkákat, összerázódik-e a csapat?

Amikor vasárnap este megérkezett a Nagyvázsonyi Fekete Sereg Egyesület részéről a 11 résztvevő (valaki az utolsó percben lépett vissza, annak ellenére, hogy a vonatjegy már meg volt vásárolva) a közös vacsora kissé oldotta a hangulatot. A rá következő csapatépítős, ismerkedős alkalmak, tábortűz körüli kötetlen beszélgetések közelebb vittek egymáshoz, mint ahogy a vakolás, Tiroli építés, gyöngyfűzés, főzés, zenélés, kirándulások is.

Hogyan telt el a hét? Megismertük, hogy ki honnan érkezik nem csak földrajzi-, hanem átvitt értelemben is, mivel küzdenek a hazai fiatalok és mivel a nagyvázsonyi roma fiatalok. A Böjthe Csaba testvér által kezdeményezett szovátai gyerekotthonban tett látogatás során, perceken belül sikerült kapcsolatot teremteni egy-egy ragaszkodó, szeretetre éhes kisgyerekkel. A közös foci, játszás, ajándékozás után, nehéz volt az elválás, leválás. Kirándulás a tordai sóbányába, majd látogatás egy korondi fazekas műhelybe, korongozás kipróbálása, éneklés, koncerthallgatás töltötték ki a mindennapokat.

Beszélgetések egymásról, magunkról, Istenről és napjainkban tett csodáiról, bizonyságtétel… Mindezek felejthetetlen élményt és várakozáson felüli találkozást nyújtottak fiataloknak és munkatársaknak egyaránt. Hála érte a Mindenhatónak, aki minden szükségleteinket, hiányainkat, örömeinket ismeri.

Bartha Éva, projekt koordinátor

 

 

Începuturile cunoașterii unui meșteșug

Între 5-12 iulie, anul curent a avut loc proiectul de schimb de tineret, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Erasmus +,  cu titlul Începuturile cunoașterii unui meșteșug. La acest proiect au participat  11 persoane din cadrul Asociației Fekete Sereg din Nagyvazsony, Ungaria și 13 persoane din cadrul proiectului Onesimus Asociatia Pro Christo et Ecclesia. Participanții au fost tineri la început de carieră sau liceeni, provenind din familii monoparentale, sau cu posibilități financiare reduse.

Programul a inclus activități de team-building, de sensibilizare socială, activități interculturale, activități de cunoaștere și de exersare a diferitelelor meșteșuguri ca: tencuitul, producerea unor bijuterii din perle, gătitul, precum și alte activități cotidiene, esențiale vieții. Un impact deosebit au avut vizitele la firme mici, vizita la Căminul de copii din Sovata, Fundația Sfântul Francisc. Învățarea prin experiență, atelierele și workshopurile legate de tematică, vizionarea de filme cu scopul sensibilizării, deasemenea au lăsat o amprentă de neuitat in viețile participanților. 

Ei au aflat de asemenea despre posibilitățile oferite de Uniunea Europeană la participarea de programe similare, de voluntariat, au primit certificate Youth Pass.

 

Eva Bartha

Coordonator de proiect